Briskeby er en skole for ungdom med nedsatt hørsel. Det betyr at vi tilbyr «tilrettelagt undervisning». Hva innebærer egentlig det? Hvordan er det i våre klasserom?
Nedsatt hørsel handler ofte om å sette sammen fragmenter av ulik informasjon. Hjernen bruker en blanding av lyd, munnavlesning, kroppsspråk/mimikk og reglerett gjetning for å prøve å skape mening i det som skjer og sies. Skal man tilrettelegge undervisning for mennesker med nedsatt hørsel må man derfor bruke ulike tiltak og hjelpemidler. Hørselstap er også svært individuelle, ingen opplever det likt. Det handler om å gi elevene flere og forskjellige muligheter til å følge med. Måten vi arrangerer undervisningen på Briskeby er derfor en blanding av tiltak som har sitt grunnlag i lang erfaring og forskning.
Det viktigste tiltaket vi gjør for å tilrettelegge er å organisere undervisningen i små klasser. Med små klasser menes en klassestørrelse på maksimalt åtte elever. Elevene sitter i en hestesko rundt læreren. Dette betyr at alle elevene får samme korte avstand til læreren. Dette gjør det lettere å høre og å munnavlese. Små klasser betyr også at læreren kan bruke mer tid på hver enkelt elev, følge dem opp og tilpasse undervisningen på en måte som er vanskelig i en klasse med 20-30 elever. De små klassene og nærheten mellom lærer og elev fører til at alle blir sett og fører ofte til interessante diskusjoner, gode utvekslinger og et trivelig, inkluderende klasseromsmiljø. Ingen kan sitte på bakerste rad og gjemme seg, eller bli oversett. Dette er en av de viktigste årsakene til våre elevers
gode faglige resultater og lave frafallsprosent.

Undervisningen på Briskeby er talespråklig og hørselstekniske hjelpemidler er derfor viktige. Eksempler på hørselstekniske hjelpemidler er høreapparater, cochleaimplantat, mikrofoner og teleslynger/trådløse lydoverføringssystemer. Det klart viktigste hørselstekniske hjelpemidlet elevene har er likevel sine høreapparater eller cochleaimplantater. Disse blir likevel enda nyttigere når man kan få stemmen til læreren eller medeleven «rett inn i høret» gjennom bruk av teleslynge eller trådløs lydoverføring og mikrofon.
Systemet vi bruker i klasserommene i dag er det mest avanserte på markedet og består av en lærermikrofon rundt halsen på læreren, elevmikrofoner plassert på bordene og en halsslynge/mottaker) som elevene har og er helt trådløst. Elevene får utdelt en personlig halsslynge ved skolestart og har den med seg hele tiden. Ved bytte av klasserom kobler den seg automatisk til mikrofonene som er i det spesifikke rommet man er i. I større rom som auditoriet er det bordmikrofoner og teleslynge.
Rammen rundt undervisningen er viktig for å gi trygget og ro. Mange av våre elever har flyttet langt hjemmefra for første gang. Da kan det være greit med hjelp til, eller råd om enkelte ting. Elevtjenesten vår består av engasjerte medarbeidere som følger opp og tar vare på elevene utenom undervisningen når det er behov for det. Elevtjenesten arrangerer fellesmiddager og fritidsaktiviteter og er med på å legge til rette for at elevene kan ha et godt fellesskap og miljø. Elevtjenesten tar seg også av våre hybler og hybelhus. Vi har ca 40 hybler på kampus.
PS! Vil du lære mer om vår undervisningsfilosofi, «den talespråklige metode», så er denne artikkelen god lesning.
«Miljøet er lite, dermed blir kontakten mellom lærere og elever spesielt god. Jeg opplever Briskeby som den perfekte vei til videre utdanning og jobb.»
Fredrik Sagen, tidligere elev

«På Briskeby kan man utvikle seg som menneske, og oppnå det man har potensiale til, uten å tenke på hørselshemning som et hinder. Noe av det beste med mine fire år som elev der, var følelsen av å høre til, å være normal. Årene på Briskeby ga meg de verktøy jeg trengte for å stå trygt i samfunnet.»
Hanne Ridola Augensen, tidligere elev

«Årene på Briskeby var svært viktige for meg og min personlige utvikling. Jeg bygget selvtillit og ble trygg på meg selv og min hørsel. Jeg har virkelig følt på kroppen hva Briskeby kan bety for mennesker!»
Linn Iren Holstad Johannessen, tidligere elev

«Jeg har hatt noen av mine beste opplevelser i livet på Briskeby. Å være normalt unormal. Å bli respektert, støttet og oppmuntret til å utnytte sitt potensiale. Det er en helt ubeskrivelig verdifull erfaring på livets vei.»
Sindre Falk, tidligere elev

«Briskeby ble for meg inngangen til et aktivt liv. Godt tilrettelagt læringsmiljø ga gode resultater som jeg har bygget videre på. Jeg fikk også varige vennskapsbånd og styrken til å fungere i jobb og i et hørende miljø.»
Bjørg Kampestuen-Berntzen, tidligere elev

«På Briskeby er nedsatt hørsel normalt. Hørselen vår gir oss ikke problemer i undervisningen med alle hjelpemidlene vi har til disposisjon. Vi i et miljø hvor vi er helt normale.»
Gunhild Grønsaas Sandnes, tidligere elev
